Királycsinálók

Királycsinálók – ciklus

Interjú fantasy írókkal

Kedves Olvasóim!
Interjút adtunk közösen Domokos Annával (https://anna.domokos.eu/) és Bacsa Zsófiával (https://bacsaart.hu/), ahol mindketten vallanak a fantasy irodalom szeretetéről, magáról az írásról, világ alkotásról és a karaktereik fontosságáról. Ajánlom mindenki figyelmébe az interjút és a két írótárs írásait, alkotásait!
Miért pont fantasy zsánerben írsz?
Bacsa Zsófia: Szeretek kiszakadni a megszokott hétköznapokból. Megalkotni a saját világomat, a saját karaktereimmel. Ez nekem kikapcsolódás.
Balog István: Számomra a fantasy zsánere hordozza magában a klasszikus gyermekmese, a történelmi regény, a krimi és a politikai regény ötvözetét. Egyik nélkül sem tudom elképzelni ezt a különleges világot.
Domokos Anna: A történetek fantasy környezetbe helyezése – reményeim szerint – segíti az olvasót, hogy elszakadjon a mindennapok előítéleteitől, berögződéseitől, és így egy új nézőpontból közelíthessen meg egy problémát, vagy egy élethelyzetet. Az emberitől eltérő képességű lények szerepeltetése lehetőséget ad arra, hogy mindennapi élet eseményeit és fő kérdéseit más szemszögből is megvizsgálhassuk.

Mi készül el először nálad? A világ a cselekményszál vagy a karakter?
BZs: Leginkább a karakter készül el először, aztán követi a többi.
BI: A saját világ megalkotásával kezdődött minden. Kialakult a panteon, a földrajzi viszonyok, ami magával hozta a politikai és kereskedelmi viszonyrendszereket is. Ezek után alkottam meg a mondarendszert és a világ hozzávetőleges történelmét. A karakterek kidolgozása hosszabb folyamat volt, több típust kidobtam az alkotás folyamata során, míg akad olyan is, aki jelentéktelenebbé tettem, mint azt először gondoltam. A cselekmény fő vonulatát 80 %-ban előre megírtam, de a karakterek önálló életre kelésével bizony változott az írás folyamata során.
DA: A világ, aztán a fő karakterek. Ezeknek a szereplőknek az élettörténete és céljai, motivációi alkotják a történet gerincét, melyhez írás közben egyéb, kiegészítő karakterek csatlakoznak aztán.

Mesélj egy kicsit a saját fantasy világodról! Hogyan épül fel, mire fektettél hangsúlyt a kidolgozásakor?
BZs: Az én világaimban inkább a cselekményre fektettem a hangsúlyt.
BI: Klasszikus fantasy világról beszélhetünk, ősi fajokkal, elfekkel, törpékkel, gnómokkal, no meg „halandó” emberekkel. A panteon sokszínű, ám a területi és törzsi vallásokat uralja az emberek és elfek „egyistenhite” egészen addig, amíg …
A világomban semmi sem fehér vagy fekete. Politikai és emberi játszmák, családi intrikák, kereskedelmi érdekek tarkítják és alakítják a napok egyhangúságát, melyek gyökerestől felforgatják a Thurull-királyság békéjét. A világ többpólusú, és az, hogy ki, melyik oldalra áll a végén, az nem csak elveken, tradíciókon múlik, mindennek alapja az erkölcs, illetve annak hiánya, felülírása.
DA: Két világon is alkotok. Az első világon hagyományos fantasy fajok (elfek, törpék, orkok, stb.) élnek. Ez a világ közös munka ifjúkori barátainkkal és a férjemmel, még a múlt évezredben született. A napokban jelent meg egy regény Az ősi elf város címmel, mely ezen a világon játszódik. A másik világ egy alternatív Föld, ahol 2036-ban a természetfeletti fajok egy globális összeesküvés keretén belül átveszik a hatalmat, és saját birodalmakat alapítanak. Ehhez a világhoz egy 2015-ben megjelent ifjúsági regény (Az emléktolvaj), és egy 2020-ban megjelent novelláskötet (Ahogy a szálak összerének) kapcsolódik. 

A műveid szereplőit hogyan találod ki, és hogyan illeszted be a világodba?
BZs: Ők random jönnek. Mivel sokszor egy adott történethez a karakterek hamarabb megszületnek, így könnyedén bele tudom illeszteni őket a szövegbe.
BI: Néhány szereplő alapját régi szerepjátékos karakterek ihlették, de van olyan főszereplő, akit három-négy valós, élő karakterbő gyúrtam össze. Nem lett szerethető, de tökéletes karakter!
DA: Ebben sokat segít a szerepjátékos múltam, ahol a pontos karaktergenerálás a játék alapja. Sok olyan szereplő van a regényeimben, akikkel itt-ott játszottam is, így ők már az írás kezdetekor élének éltek bennem, szinte önállóan cselekedtek, és vitték előre a történetet. Egyikük sem tökéletes, így a világ kihívásaival meg kell birkózniuk, és ez bizony nem megy zökkenőmentesen. 

Milyen háttértartalom segédeszközöket használsz az íráshoz (idővonal, karakteradatlapok, térkép, stb.)?
BZs: Nem szoktam. A trilógiám első két könyvét át fogom dolgozni, ahhoz pedig szeretnék segédeszközöket alkalmazni, mivel sok karakterrel kell dolgozni. Valamint a harmadik kötet is hozzá fog csapódni.
BI: Saját világhoz saját térképrendszer dukál. Miután megálmodtam és vázlatszerűen lerajzoltam, Szőke Péter informatikus barátom segítségével digitalizáltuk, így került fel a honlapra és a regény elejére. Karakterek kidolgozásánál a klasszikus jellem-színskálát használom, ez alapján lehet a legjobban kidolgozni az egymáshoz illeszkedő, vagy ellentétes karaktereket, konfliktusképző alapokat. A cselekményt hosszabb tervezés előzi meg, mely a végén „forgatókönyvszerű” idővonalas történetté áll össze. Ezzel gyakorlatilag elkészül a regény, maga az irodalmi megírás (6 hónap) csupán a munka második fázisa.
Korábbi tanulmányaim és munkáim sokat segítettek a kutatásban, így nem okozott problémát akár a földrajz, a politikai játszmák vagy éppen a tengeri, hajós jelentek hiteles ábrázolása.
DA: Az első világ még szerepjátékhoz készült, így ott a háttérben található egy teljes fajleírás-csomag, hit- és naptárrendszer, és pár térkép. A második világnál a karakterleírások, és előtörténetek készültek el először, és ezekhez (mivel általában többszáz éves személyekről van szó) egy idővonal is készült, jelenleg közel 500 eseménnyel, valamint egy új világtérkép. Külön tartom nyilván a novellaötleteket. Mivel 2021 során 29 író bevonásával egy antológia is készült (Fátyolszakadás) erre a világra, így itt is el kellett készíteni egy világleírást a többiek számára. 

Kacsingatsz-e más zsánerek felé, vagy kevered-e írásidban a fantasyt más zsánerekkel?
BZs: Szeretnék elmerülni a gyerekkönyvek világába. Mostanában sokat illusztrálok mesekönyveket, és azóta egy-két mesekönyv kézirata is megszületett. Ettől függetlenül a fantasy írását nem szeretném abbahagyni. Van egy munkám (kisregény), amit horror műfajban írtam meg. Abban vannak fantasy elemek. De úgy érzem ezt a zsánert nem fogom elhagyni. :)
BI: Szélesi Sándor felkérésére írtam sci-fi novellát, tragikus végkifejletű drámát. Ha viszont választhatok, megmaradok a tábortűz mellett ülő nagypapának, aki mesél az unokáinak csodás világokról, hősökről, szenvedélyről, odaadásról, hitről.
Sokan kérdezték, miért ezt, miért így írtam?
„A torony” archaikus nyelvezettel, kifinomult szóhasználattal íródott. A fantasy zsánerében gyakran előforduló varázslatok és papi imák némelyikét versben írtam meg, ezzel még egyedibbé téve az általam nagyon szeretett kötetet.
DA: Mindkét világ tartalmaz science-fiction elemeket is. Az első világban maga a világ mesterségesen létrehozott, a Föld pusztulása után egy terraformált bolygót népesítenek be az új fajokkal, míg a második világban az összeesküvő „fajok” között ott van az öntudatra ébredt Mesterséges Intelligencia is. 
Ezen kívül egy folytatásos tündérmesét írok a blogomon.

Mik az írói terveid a jövőre nézve?
BZs: Most készül legújabb könyvem Jillian Rosedale címen. Valamint dolgozom következő kézirataimon, kiadásra.
BI: „A torony” egy trilógia első kötete. A honlapomon olvashatók a főszereplők előtörténetei, illetve az egyik jelentős mellékszereplő folytatásos formában megírt előélete. Egy tolvaj-klán vezetője a város meghatározó személyisége, mindenkinek ajánlom a róla szóló írásokat!
Készül a második regényem, melynek munkacíme „Mágusháború”, talán sejteni lehet, mi generálja majd a fő konfliktust.
Jó hír, hogy a megálmodott világomban több szerző is ír regényt, Osvalt László egy bankárcsaládban felnőtt kobold különleges kalandjait meséli majd el! Várjuk a megjelenését!
DA: Jelenleg azon dolgozom, hogy minden művem szabadon letölthető legyen a honlapomról. Azok számára, akik szeretnék a munkámat anyagilag is támogatni, létrehoztam egy Patreon oldalt. Jelenleg a fent említett két mű tölthető le onnan, de rövidesen elkészül a 2015-ben megjelent regény átdolgozott, bővített kiadása, és ennek két folytatása is.